Trumpa animacijos apžvalga

Yra ką pažiūrėti…

Tradicinė animacija

gruodžio 15th, 2010

Ši arklio animacija atlikta rotoskopo technika pagal E. Muybridge nuotraukas darytas XIX a.

Taip pat vadinama ranka piešta animacija buvo daugelio naudojama XX a. animaciniuose filmuose. Kadras po kadro ant atskirų popieriaus lapų piešiami paveikslėliai, kurie vienas nuo kito nežymiai skiriasi taip sukurdami judesio įspūdį. Kiekvienas piešinys nuspalvinamas ant permatomos plėvelės – celuloido ir eilės tvarka nufotografuojamas. Šiais laikais piešiniai nuskenuojami ir spalvinami kompiuteriu. Animaciniai filmai atlikti tradicinės animacijos būdu: „Pinocchio” (JAV, 1940), „Animal Farm” (Didžioji Britanija, 1954), „Akira“ (Japonija, 1988). Tradicinė animacija dar skirstoma į pilną, ribotą ir rotoskopinę.

http://www.youtube.com/watch?v=6MKXgrF9IRc

http://www.youtube.com/watch?v=VbLEloOBhyc

Pilna animacija tai aukštos kokybės tradicinės animacijos filmai, kurie pasižymi detaliais piešiniais ir plastiška animacija. Pilnai animuoti filmai gali būti įvairios stilistikos nuo ypatingai realistinės, kuria propagavo Disney animacinių filmų kompanija iki karikatūrintų Warner Bros. studijos stiliaus.

Ribota animacija turi mažiau detalių, yra labiau stilizuota ir dažniausiai grįsta pasakojimu, o ne judesiu. Tokios animacijos tikslas – pabrėžti emociją arba efektyvinti darbą. Didžioji dalis Japoniškų animacinių filmų (anime) atlikti ribotos animacijos principu, norint pabrėžti ekspresiją. Taip pat šią technologiją taiko televizijos animacinių serialų kūrėjai, kuriems svarbiau padidinti našumą ir sumažinti išlaidas.

Rotoskopinę animaciją dar 1917 m. užpatentavo Max Fleischer ir ypač plačiai naudojo Disney studija. Šiuo būdu siekiama sukurti ypatingai tikrovišką judesį, todėl personažai pirma nufilmuojami video kamera, o po to kiekvienas kadras užpiešiamas ant viršaus. Ryškiausi pavyzdžiai – režisieriaus Linklater filmai „Waking Life“ (JAV, 2001) ir „A Scanner Darkly“ (JAV, 2006).

Comments are closed.

Powered by WordPress. Theme by Sash Lewis.
Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Eiti prie įrankių juostos